14-18 Ιουνίου 2009, Aγία Πετρούπολη

Οι λευκές νύχτες είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που έχει σχέση με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής. Η δύση του ήλιου συγκλίνει με την ανατολή του και το φως της αυγής διαρκεί όλη τη νύχτα. Στην Αγία Πετρούπολη οι λευκές νύχτες της διαρκούν από τις 11 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.
Μπορεί να θαυμάσει κανείς το μοναδικό αυτό θέαμα καλύτερα οταν βρίσκεται στην Πλατεία των Παλατιών (Ντβορτσόβαγια Πλόσαντ) ή στο Ναυαρχικό ανάχωμα (στην Αντμιραλτέïσκαγια Νάμπερεζναγια). Λυκόφως και θερμός καλοκαιρινός αέρας δημιουργούν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Δεκάδες τουριστικών σκαφών περιμένουν στην σειρά για να περάσουν κάτω από την γέφυρα την στιγμή ακριβώς που ανοίγει.
Τόπος διεξαγωγής του 2-ου Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Forum θα είναι το παλάτι της Ταυρίδας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης στην οδό Σπάλερναγια (Shpalernaya) δίπλα στο παλάτι Σμόλνι και άλλα ιστορικές τοποθεσίες με αγάλματα, παλάτια και πάρκα.


Το παλάτι πήρε τον τίτλο του Ποτέμκιν (Potemkin) - «πρίγκιπας της Ταυρίδας», ο οποίος τιτλος του χορηγήθηκε το 1787, μετά την προσάρτηση στη Ρωσική αυτοκρατορία της Κριμαίας (Ταυρίδας). Στις 28 Απριλίου 1791 ο Ποτέμκιν (Potemkin) διοργάνωσε τον μεγάλο εορτασμό στο όνομα της νίκης κατά της Τουρκίας και της κατάκτησης του φρουρίου Ισμαήλ (Izmail). Πάνω από τρεις χιλιάδες προσκεκλημένοι προσήλθαν στον εορτασμό. Όλες οι αίθουσες και το πάρκο του παλατιού φωταγωγήθηκαν. Τα παιχνίδια οι χοροί και τα πυροτεχνήμα ησαν μέρος του προγράμματος.

Το 1906-1910 το εσωτερικό του παλατιού διαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Σεστόβ (Shestov) για να φιλοξενήσει την Κρατική Δούμα (Βουλή). Με την αρχή της επανάστασης τον Φεβρουαρίο του 1917 το παλάτι της Ταυρίδας φιλοξένησε την Προσωρινή επιτροπή της Κρατικής Δούμα και έπειτα την Προσωρινή κυβέρνηση (μέχρι τον Ιούλιο 1917). Εδώ συνήλθε και το συμβούλιο των βουλευτών του Πετρογράντ (Petrograd). Στο παλάτι της Ταυρίδας στεγαζόταν η κεντρική εκτελεστική επιτροπή μέχρι να μετακομίσει στο παλάτι Σμόλνι τον Αύγουστο 1917. Το 1918 το παλάτι μετονομάστηκε σε παλάτι Ουρίτσκι (στην μνήμη του δούκα Ουρίτσκι) αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Το 1930 στο παλάτι στεγάστηκε το Γεωπονικό κομμουνιστικό πανεπιστήμιο. Μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το παλάτι της Ταυρίδας αποκαταστάθηκε και μετετράπει σε Υψηλόβαθμο Σχολείο του κόμματος του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) και λειτούργησε έτσι μέχρι το 1990.
Σήμερα το παλάτι είναι η έδρα της διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και στεγάζεται επίσης η διακρατική εταιρία «Mir» τηλεοράσεως και ραδιοφώνου. Μέρος του κήπου της Ταυρίδας είναι ανοιχτός για το κοινό.
View the embedded image gallery online at:
https://www.europeanstudies.org.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=106&Itemid=493&lang=gr#sigProIdad09c82a41
https://www.europeanstudies.org.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=106&Itemid=493&lang=gr#sigProIdad09c82a41